Zsolt ERLI
Procedura disciplinară, prevăzută de Legea nr. 254/2013, este protejată, printre altele, de art. 6 paragraful 1 din Convenție- latura penală. Astfel, beneficiază de un set de garanții procedurale bine conturate. Deținutul acuzat beneficiază de prezumția de nevinovăție până la pronunțarea sentinței definitive de către instanța competentă. Acuzația este în sarcina administrației, care este datoare să probeze fapta vătămătoare comisă de persoana privată de libertate.
În ultimele 10 luni, judecătorul de supraveghere a privării de libertate din unitatea bihoreană a invalidat multe dintre sancțiunile aplicate de către comisia de disciplină, considerând că probatoriul instrumentat a fost fie insuficient, fie evaluat părtinitor. Ca o consecință, aceste soluții (confirmate de Judecătoria Oradea) au obligat ofițerii care cercetează abaterile disciplinare dar și comisia de disciplină să adopte un comportament diligent și mai profesionist. S-au redus considerabil inclusiv perioadele de soluționare a cercetărilor disciplinare, fiind respectate acum termenele prevăzute de lege, termene despre care noi opinăm că sunt de decădere. Cu alte cuvinte, nerespectarea acestora atrage sancțiunea nulității.
Concret, dacă nu avem o sancțiune aplicată de către comisia de disciplină, în interiorul termenelor prevăzute de lege, raportul de incident este lovit de nulitate.