I. Introductive.
Penitenciarul Iași este profilat pe regimurile de executare deschis, închis și maximă- siguranță (cu GSR). Se custodiază și arestați preventiv și, temporar, regimul semideschis.
La data de 25.03.2024, unitatea raporta un grad de ocupare de 159% la maximă- siguranță, 193% la regimul închis, 71% la deschis și 165% la arestați preventiv. Media persoanelor custodiate este de 750 de deținuți.
II. Demersurile de reintegrare organizate în luna ianuarie 2024.
La fel ca în cazul Penitenciarului Oradea și a altor unități, am ales zilele aleatoriu, solicitând a ni se comunica activitățile și întâlnirile din cadrul programelor de reintegrare socială organizate de specialiștii penitenciarului și care au presupus efectiv părăsirea camerelor de deținere de către deținuți. Am rugat să nu se comunice date cu privire la instruirea școlară, sala de sport și consilierea individuală.
Penitenciarul Iași a ales să respecte Legea nr. 544/2001 și a răspuns punctual la petitele cererii. Se pare că se pot comunica asemenea informații, legal, și nu e nevoie de a solicita documentele de profil întocmite în baza OMJ 1322/C/2017. Totodată, informațiile nu sunt clasificate.
Zilele vizate au fost 16, 18, 22, 26 și 30 ianuarie 2024. Pe partea de programe obligatorii, pentru zilele din luna ianuarie interogate, s-a organizat în data de 22 o întâlnire, de o oră, în cadrul programului de pregătire pentru liberare. Au participat 11 deținuți.
Proiectul de activitate “Ziua Unirii Principatelor Române” (concurs tematic) a generat întâlniri în data de 22.01 (durată de 3 ore), respective în 26.01 (2 ore). La întregul proiect de activitate au participat 152 de persoane și l-au finalizat 106 deținuți.
Tot în data de 22.01, un grup de 10 persoane private de libertate a vizitat Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi. A mai fost organizat un proiect de activitate, intitulat Desen, pentru 48 de deținuți.
Acestea au fost toate demersurile de reintegrare socială organizate de sectorul de profil din Penitenciarul Iași în luna ianuarie 2024, față de o populație carcerală de peste 700 de persoane, majoritatea cu multiple nevoi identificate și recomandării de programe obligatorii.
III. Luna februarie 2024.
Aceleași informații au fost cerute de la Penitenciarul Iași cu privire la zilele de 5, 7, 9, 13, 15, 19, 21, 23, 27 și 29 februarie 2024.
În data de 07, a fost organizată o dezbatere, cu titlul Comportament agresiv- argumente pro și contra, la care au participat 4 persoane și care a durat 60 minute. În data de 9, întâlnirea s-a repetat, cu alte 4 persoane, la fel pentru o oră. La 19 februarie s-a organizat proiectul de activitate Dezvoltarea inteligenței emoționale, timp de o oră, cu 8 participanți. La fel a fost în 21 februarie.
Tot în data de 21 a avut loc o întâlnire din cadrul programului obligatoriu de prevenire a recidivei, cu 7 participanți. Opt zile mai târziu, s-au organizat alte două întâlniri din cadrul aceluiași program, ambele de câte o oră, cu 5, respectiv 7 participanți.
Ni s-a mai comunicat organizarea proiectului de activitate Ziua de naștere a lui C. Brâncuși (concurs tematic), cu întâlniri de câte o oră și un număr total de 213 participanți. S-a demarat programul obligatoriu de Educație civică, cu două grupe de participanți (total 26 deținuți). Au mai avut loc activități ocupaționale de instruire într-o meserie prin activități practice, zugrăveli și vopsitorie, cu 7 participanți. Lista este încheiată de organizarea, pentru 15 participanți, a cursului Prolib- Modulul educational.
Ca ieșiri în comunitate, s-a vizitat Muzeul Municipal Regina Maria, de către 10 deținuți. Aceste ultime activități, deși organizate pe parcursul lunii februarie, nu au generat întâlniri în zilele interogate.
IV. La fel, fără concluzii.
Există un singur motiv pentru care majoritatea unităților penitenciare ezită, nelegal, să răspundă punctual la solicitările noastre (excepțiile fiind Penitenciarele Arad și Iași). Demersurile de reintegrare socială reprezintă excepția din ceea ce înseamnă privare de libertate, în cursul unei luni calendaristice. Așa fiind, statistic, sunt șanse foarte mari, ca într-o zi interogată, asemenea demersuri să nu se fi organizat deloc. Sau, să se fi organizat 1-2 întălniri, cu 10-20 participanți, raportat la populații carcerale de sute de persoane private de libertate.
Cu toate acestea, Administrația Națională a Penitenciarelor este ocupată să redacteze metodologii și regulamente pentru a dezvolta programe de reintegrare socială de interes național. Pe scurt, nu există motive de îngrijorare. În curând, lucrurile vor sta mult mai bine…