Zsolt ERLI
A fost rugată administrația să ne comunice numărul total de cazuri în care au fost recomandate și consemnate în planurile individualizate urmarea de programe de studii universitare, raportat la perioada iunie 2018 și octombrie 2023.
De ce din 2018? Este anul în care Administrația Națională a Penitenciarelor a trimis-o pe Opriș la Oradea, pe funcția de director adjunct pentru reintegrare socială.
Penitenciarul a răspuns că suntem în imposibilitatea furnizării unor date exacte în acest sens, întrucât, în perioada solicitată, efectivul rulat de persoane private de libertate a fost de 8111 persoane (4079 deținuți intrați, respectiv 4032 – deținuți ieșiți) iar recomandările din planurile individualizate sunt consemnate olograf, fiind parte componentă a dosarului de educație/ a dosarului individual al persoanei private de libertate care este transmis între unități, în funcție de transferurile operate pe parcursul executării pedepsei. La nivelul anului 2023 nu au fost identificate recomandări pentru urmarea de programe de studii universitare.
Șefa de la reintegrare are dreptate în privința aspectelor ce țin de planul individualizat și dosarul de penitenciar al fiecărui deținut. Cu toate acestea, informația putea fi ușor identificată.
Asta, deoarece ulterior înscrierii la o anumită facultate, administrația avea obligația de a încheia un protocol de colaborare cu unitatea de învățământ. Și acest protocol nu pleca cu dosarul deținutului, în cazul unui transfer, ci rămânea în unitate.
Pe scurt, de când a preluat sectorul de reintegrare din Penitenciarul Oradea, Opriș nu a avizat sau aprobat vreo asemenea recomandare.
De ce nu a făcut-o? Pentru că un deținut- student înseamnă ceva muncă în plus. Și ea tot așa e plătită. În lipsa unei asemenea recomandări, deținutul nu poate demara procedurile de înscriere/ admiterea și nu poate exercita acest drept.